Susținem cadrele medicale în dezvoltarea abilităților necesare pentru menținerea siguranței, contribuind la echilibrul profesional și personal.
+40 724 640 818 contact@socialite.ro

Blog

HomeBlogA greși este într-adevăr uman

A greși este într-adevăr uman

A greși este într-adevăr uman, dar ce conduce omul spre greșeli?

Aceasta este una dintre întrebările care a dat naștere domeniului de factori umani.

Acest domeniu provine din aviație, unde NASA, împreună cu companiile aeriene, au investigat accidentele aviatice. Așa am aflat că peste 78% dintre accidente au cauze umane. Ne-am dorit să nu mai prăbușim avioane perfect funcționale din cauza lipsei de comunicare, a cooperării ineficiente și a deciziilor greșite. Așadar, am studiat omul și felul în care acesta lucrează. Am descoperit ceva surprinzător: 

Greșeala umană nu poate fi complet eliminată.

Dar aceasta poate costa scump. Uneori vorbim de partea financiară, însă alteori vorbim de vieți umane. Ne-am dori cu toții să nu mai greșim, însă indiferent de cunoștințele tehnice pe care le deținem, trebuie să recunoaștem că suntem oameni. Există momente în care suntem stresați, grăbiți, alteori obosiți. De multe ori nici noi nu știm de ce nu reușim să facem lucrurile așa cum ar trebui.

S-a investit mult timp și mulți bani în dezvoltarea unor echipamente care să reducă posibilitatea erorilor. Însă omul continuă să fie în directă legătură cu acestea, ceea ce înseamnă că posibilitatea erorilor umane nu este eliminată, ci doar ia altă formă.

Nu putem elimina complet erorile umane, însă le putem reduce.

Putem conștientiza că avem anumite limitări ca oameni. Nu suntem super-eroi. Trebuie să știm că atunci când suntem obosiți sau avem prea multe de făcut într-un timp foarte scurt, suntem predispuși să greșim.

Pe noi ne interesează care sunt acei factori care ne determină să greșim. Am adunat în cursurile de factor uman tot ce am învățat din studiile de caz a ultimilor 40 de ani de aviație. Credem că învățăturile trase sunt necesare oricărui sistem în care omul lucrează. Am acumulat din mai multe domenii ceea ce știm despre om și despre cum putem să îl ajutăm să își facă treaba cât mai bine. Vorbim despre felul în care luăm decizii, despre cum să comunicăm mai eficient, responsabilitatea pe care o avem la locul de muncă, despre stres și mulți alți factori umani.A greși este într-adevăr uman. Noi învățăm din greșeli.