Susținem cadrele medicale în dezvoltarea abilităților necesare pentru menținerea siguranței, contribuind la echilibrul profesional și personal.
+40 724 640 818 contact@socialite.ro

Blog

HomeBlogO lecție din 1989

O lecție din 1989

Pentru tine ce înseamnă factor uman?

În aviație, studiul factorilor umani se mai numește și CRM, Crew Resource Management. Când cer o definiție cursanților, aceștia spun că CRM-ul ține de comunicare și de munca în echipă. CRM-ul te ajută să ieși din situații dificile. Cursurile de factori umani te învață să fii proactiv, astfel încât să previ evenimentele și să nu ajungi în situații dificile. 

Spunem despre un coleg că are un bun CRM în momentul în care se sfătuiește cu ceilalți membrii ai echipei înainte de a lua o decizie sau când transmite echipei și cele mai mici dubii pe care le are cu privire la siguranța zborului.  

Never ASSUME

Cursurile de Factori Umani ne învață să nu presupunem niciodată nimic. Nu presupunem că piloții știu care motor este în flăcări, ci le transmitem această informație vitală într-un mod cât mai concret, folosind un limbaj comun. Nu lăsăm loc de interpretări. 

Aceasta este o lecție pe care am învățat-o din studiile de caz a accidentelor aviatice pe care le studiem în cadrul cursurilor de factor uman. Ai crede că este absolut normal ca piloții să știe care motor este în flăcări. Ei bine, pe data de 8 ianuarie a anului 1989, piloții nu au știut. Membrii de echipaj, împreună cu cei 126 de pasageri aflați la bord, toți știau. Însă au presupus că și piloții știu. După acest accident, aviația a învățat să nu mai presupună.

Cum putem aplica această lecție în alte domenii? 

Am putea să le spunem celor din domeniul medical că orice dubiu cu privire la siguranța pacientului merită specificat? Indiferent de funcția pe care o ocupă personalul medical, orice informație este bine-venită. Și doctorii sunt oameni, și ei pot să piardă din vedere anumite informații. Creierul uman poate procesa un număr limitat de informații într-un anumit interval de timp. Atenția noastra este limitată. Se poate întâmpla ca doctorul să fie concentrat pe cu totul altă problemă, iar asistenta să observe o informație vitală. Am vrea să știm că oricine are curajul să își exprime punctul de vedere și că acesta va fi luat în considerare. 

În cazul mai multor accidente aviatice s-a dovedit că membrii de echipaj dețineau informații vitale care nu au văzut niciodată lumina zilei. Aceasta este o lecție învățată. Aviația o știe. Vrem să o spunem și medicilor.

COMMENTS

  • September 21, 2016
    reply

    Jonathan Smith

    This is Photoshop’s version of Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quisbibendu
    mauci elit consequat ipsutis sem nibsed odio sit amet nibh vulputate cursus a sit amet mauris. Morbi accums anp sum velit. Nam nec tellus. This is Photoshop’s version of Lorem Ipsn gravida.

POST A COMMENT